JENNY OM ATT ÅTGÄRDA LINSBESVÄR

JENNY – 36

Jenny är professor i mikrobiologi och arbetar på ett mikroorganismmuseum i en djurpark där hon undervisar och utför vetenskaplig forskning. På fritiden är hon sångerska och musiker och vistas mycket i naturen för att ägna sig åt sitt andra intresse, fotografering.

 

Placeholder

 

Vad var det som gjorde att du började använda kontaktlinser?

”Jag var ungefär nitton år gammal. I mitt arbete tillbringar man mycket tid med att vara ute i den vackra naturen och då måste man kunna se klart. Glasögon är inte alltid det mest praktiska i den miljön. Kontaktlinser verkade vara en smart lösning för mig. Och under lång tid passade de mig väldigt bra.”

När började du få problem?

”Mina ögon började besvära mig mer och mer och de kändes ofta väldigt torra. Först trodde jag att det bara var så med linser, men då gick jag till en specialist för att få veta mer."

 

”MINA ÖGON HAR ANPASSAT SIG TILL ATT BÄRA KONTAKTLINSER, OCH DET HAR GJORT MITT ARBETE OCH MITT LIV MYCKET ENKLARE.”

 

Bytte du till glasögon?

”Nej, för i mitt jobb är det helt enkelt inte praktiskt med glasögon. Jag tillbringar mycket tid i laboratoriet där förhållandena måste vara så hygieniska som möjligt. När man tittar i mikroskopet är det inte särskilt praktiskt med ett extra lager glas.”

Har du lyckats hitta en annan lösning?

”Jag gick till optikern och provade en massa olika saker. I slutändan rådde en expert mig att bära mjuka kontaktlinser med hög syregenomtränglighet. Det tog ett tag men sedan vande mina ögon sig vid dem och nu har jag dem alltid på jobbet.”

 

Vilket råd skulle du ge andra människor som har problem med sina kontaktlinser?

”Hitta en riktigt bra expert och undersök alla alternativ, för idag finns det så många möjligheter. Ibland kan lösningen vara ganska enkel. Jag visste till exempel inte att formen och storleken på dina ögon avgör vilka kontaktlinser som passar dig bäst. En expert känner till dessa saker och hjälper dig att leta efter lösningar.”

Är du nöjd med dina (nuvarande eller nya) kontaktlinser?

”Jag har använt dem i ett och ett halvt år nu och jag är väldigt nöjd med dem. När jag har glasögon känner jag alltid att jag har på mig dem, oavsett hur lätta de är. Men mina kontaktlinser tänker jag inte ens på att jag har på mig. Mina ögon har anpassat sig till att bära kontaktlinser, och det har gjort mitt arbete och mitt liv mycket enklare."