HELENA OM ATT UPPTÄCKA MULTIFOKALA LINSER

 

HELENA – 44

Konstnären Helena har specialiserat sig på stora träinstallationer och är bildlärare i grundskolan. Utöver sin kärlek för konsten och skapandet tycker hon om att läsa och spela hockey. Hon är gift och har två tonåringar.

 

Placeholder

 

När började du använda kontaktlinser?

”Jag började använda glasögon när jag var femton år och bytte till kontaktlinser när jag var student. Innan dess trodde jag att det skulle vara för krångligt med kontaktlinser, men jag var trött på att använda glasögon. Jag kunde inte hitta några snygga glasögon, jag behövde solglasögon på recept och jag tappade alltid bort dem. Jag tycker också att glasögon definierar ditt utseende och jag hade fått nog av det.”

Var du nöjd med dina kontaktlinser?

”När jag väl började använda dem älskade jag dem direkt. För mig är det så mycket mer praktiskt än med glasögon. Den enda gången de är besvärliga är när vi åker på semester, för vi åker alltid på cykelturer och campar ute i naturen där det inte alltid är möjligt att skapa de perfekta hygieniska förhållandena. Men då brukar jag bara använda endagslinser."

 

”NU KAN JAG FORTSÄTTA ARBETA UTAN ATT BEHÖVA OROA MIG FÖR ATT SKADA ELLER FÖRLORA MINA LÄSGLASÖGON”

 

När fick du först problem med att läsa?

”För ungefär två år sedan. Jag talade med optikern och först försökte jag lösa problemet genom att ändra receptet på mina vanliga kontaktlinser. Tanken var att jag skulle få lite mindre tydlig syn på avstånd men att jag skulle kunna läsa igen utan läsglasögon. Det fungerade inte alls för mig. Jag vill se allt klart hela tiden, så det var då jag började använda läsglasögon.”

Var det en bra lösning?

”Inte särskilt. Jag vet att folk inte vill använda läsglasögon för att de är rädda att det ska få dem att se äldre ut, och jag erkänner att jag också tänkte så. Men efter tag inser du att du måste acceptera att du behöver dem. Problemet var att jag alltid glömde ta dem med mig. Jag kunde förstås ha haft dem i ett snöre runt halsen precis som min svärmor, men det ville jag verkligen inte. Det gjorde att jag alltid stod i mataffären och inte kunde läsa det finstilta på produkterna.”

Och sedan upptäckte du multifokala kontaktlinser?

”Jag hade aldrig hört talas om dem och när jag gjorde det var jag lite orolig först, så jag hade inga höga förväntningar. Och det tog lite tid för mina ögon att anpassa sig. Men nu har de gjort det och jag älskar dem.”

Men vad gillar du bäst med dem?

”Att de är så otroligt praktiska. När jag arbetar i min ateljé måste jag ofta växla mellan att såga i trä och att läsa specifikationerna och det brukade vara jättejobbigt. Nu kan jag fortsätta arbeta utan att behöva oroa mig för att skada eller förlora mina läsglasögon. Det kan mycket väl vara den största fördelen: att aldrig behöva leta efter borttappade läsglasögon mer.”