ELLEN OM ATT BÄRA LINSER FÖR FÖRSTA GÅNGEN

 

ELLEN - 22

Ellen är student vid en teaterskola och när hon tar examen vill hon göra karriär inom film och teater. Hon gillar promenader, att vara med sina vänner och att gå på bio och teater.

 

Placeholder

 

Har du någonsin tvekat angående att du skulle skaffa kontaktlinser?

”Lite. Min mamma har alltid haft kontaktlinser och av någon anledning tyckte jag att det såg jobbigt ut. Allt detta besvär med att sätta i och ta ur dem och rengöra dem. Även tanken på att sätta något i mitt öga skrämde mig lite.”

”NU ANVÄNDER JAG DEM VARJE DAG OCH SKULLE ALDRIG KLARA MIG UTAN DEM.”

Och var det lika skrämmande som du trodde?

”Det var det lite första gången jag provade och det tog mig ganska lång tid att lyckas. Men jag gav inte upp och nu behöver jag inte ens spegel för att sätta i dem. Det visade sig också vara mycket mindre jobb än jag trodde det skulle vara. Du vänjer dig vid att ta med din linsburk och din linsvätska, det är som att ta med sig tandborste. Det är vad jag säger till andra människor för att övertyga dem att göra ett försök.”

Vilka är de största fördelarna?

”När du har vant dig vid dem märker du dem inte längre och du ser klart hela tiden. Låter självklart, men det är fantastiskt. Du sätter bara i dem och det är som om de försvinner, du märker dem inte och det hade jag inte förväntat mig. I början var jag alltid lite orolig för att de skulle ramla ut ur mina ögon men det har aldrig hänt, inte ens när jag dansar och hoppar runt.”

Finns det några nackdelar?

”Den enda nackdelen är att du inte riktigt kan ha dem när du ska bada. Jag har försökt att använda kontaktlinser på stranden, men sanden och saltvattnet orsakar irritation. Samma sak gäller för klor i pooler, även om det också händer mig när jag inte har mina kontaktlinser.”

 

Har de någonsin orsakat irritation när du går ut?

”Ibland kan mina ögon bli lite torra om jag är ute hela natten, särskilt om jag är på fest hemma hos någon och folk röker. Men oftast brukar jag vara för upptagen med att ha kul så jag märker inte det. Jag skulle kunna använda ögondroppar men glömmer för det mesta att ta med dem.”

 

Och när du sminkar dig?

”Jag sätter alltid i mina kontaktlinser innan jag tar på min mascara för om jag gör tvärtom kan droppar av linsvätskan förstöra min mascara. När jag tar bort mitt smink tar jag först ut mina kontaktlinser så att jag verkligen får bort allt smink ordentligt. Jag har varit med i teaterproduktioner där jag har mycket mer smink än normalt och jag har märkt att det inte gör någon som helst skillnad och att det inte uppstår någon irritation.”