ALICE OM ATT BÄRA LINSER FÖR FÖRSTA GÅNGEN

ALICE – 18

Artonåriga Alice går i skolan och tar just nu körlektioner. På sin fritid gillar hon att umgås med sina vänner och lyssna på musik. Hon började nyligen ta körlektioner.

Placeholder

 

Varför bestämde du dig för att skaffa kontaktlinser?

”Jag märkte att jag använde mina glasögon alltmer sällan och mina föräldrar gillade inte att jag cyklade till skolan utan glasögon. Jag tränade också judo och att göra det utan glasögon var inte ett alternativ eftersom jag knappt kunde se något, och att ha glasögonen på mig var ännu mer opraktiskt av uppenbara skäl. Kontaktlinser visade sig vara den perfekta lösningen för mig.”

Var du nervös för att använda dem?

”Innan jag provade dem var jag lite orolig för att jag måste ta på mina ögon när jag skulle sätta i och ta ur dem. Men jag ville så gärna ha dem att jag inte lät min oro hindra mig. Jag tränade hos optikern och i början tog det en stund för mig att sätta i dem. Men när jag väl gjorde det tänkte jag: Ja, jag klarar det här! Och så började jag använda dem direkt.”

 

”NU ANVÄNDER JAG DEM VARJE DAG OCH SKULLE ALDRIG KLARA MIG UTAN DEM.”

 

Tog det lång tid att vänja sig vid dem?

”Lite i början för det är väldigt annorlunda jämfört med att bära glasögon. Det verkar som om du ser saker ännu tydligare. Men man vänjer sig vid dem väldigt snabbt och känner verkligen inte kontaktlinserna i sina ögon. Nu använder jag dem varje dag och skulle aldrig klara mig utan dem.”

Orsakar de dig någonsin problem?

”Nej, bara när jag får lite sand eller damm i ögat eller något liknande, det kan vara lite obehagligt. Det är därför jag alltid har solglasögon på mig för att förhindra att få saker i ögonen när jag är ute och cyklar. Ibland känns mina ögon lite torra i slutet av dagen, men med ögondroppar blir jag av med den känslan med en gång."

 

 

Har du dina linser på dig när du tar körlektioner?

”Ja, först och främst eftersom jag har en känsla av att min syn är ännu bättre när jag bär mina kontaktlinser, men också för att det är så mycket mer praktiskt. Mina glasögon brukar alltid glida ner på näsan, och så behöver jag särskilda solglasögon på recept. Nu kan jag använda vilka solglasögon som helst om det är soligt.”

Och hur fungerar de för dig när du tränar judo?

”De är fantastiska! Jag trodde först att jag skulle kunna tappa dem, men det har inte hänt en enda gång. Det är helt klart en myt.”

Vilka råd skulle du ge andra som är tveksamma till kontaktlinser?

”Jag skulle åtminstone alltid försöka och ge det en chans. När man vänjer sig vid dem märker man inte ens att man bär kontaktlinser. När man tränar är det verkligen praktiskt med kontaktlinser. Man måste ha god hygien när man sätter i och tar ur dem. Jag ser bara fördelar med att använda kontaktlinser.”