Olika typer av kontaktlinser

Det kan ibland vara lite överväldigande att lära sig använda linser – men det är lätt att få kläm på det. Din optiker kan avgöra vilka som är rätt för dig.

Endagslinser som kastas efter användning

Utvecklade för engångsbruk. Utmärkta som komplement till glasögon, för användning varje dag eller sporadiskt vid sport, arbete eller lek. Mycket bekväma. Finns för närsynthet, översynthet, astigmatism och presbyopi.

Se endagslinser

Månadslinser som kastas efter en månad

Linser som man använder i en månad och sedan slänger. Perfekta för dig som inte vill ha glasögon och som vill ha linser alla dagar i veckan. Måste tas ur och rengöras efter användning. Finns för närsynthet, översynthet, astigmatism och presbyopi.

Se Månadslinser

Toriska kontaktlinser

Antingen endags- eller månadslinser. Hjälper personer med astigmatism att se klart.

Se Toriska kontaktlinser

Multifokala kontaktlinser

Kan vara antingen endags- eller månadslinser. Används av personer med presbyopi för att se klart på nära, medellångt eller långt håll – till exempel för att läsa på en smartphone, titta på tv eller köra bil.

Se Multifokala kontaktlinser

Färgade kontaktlinser

Kan vara antingen endags- eller månadslinser. Perfekta om du vill ändra ditt utseende. Du kan antingen förstärka eller ändra din naturliga ögonfärg.

Se Färgade kontaktlinser

Linsvätskor

Utvecklade för att rengöra och desinficera kontaktlinser. Du behöver ingen linsvätska om du använder endagslinser. Men om du använder andra typer av kontaktlinser måste du använda linsvätska.

Se Linsvätskor